Kulinarne zmagania w ramach dwunastej odsłony konkursu „Rudzkie Smaki”, organizowanego przez rudzki magistrat, rozpoczynają się w 2025 roku. W rywalizacji tańcuje cykl przewodnich tematów – jeden na każdy miesiąc, w oparciu o które wyłaniany zostanie tzw. smak miesiąca z puli nadesłanych zgłoszeń. Każda edycja konkursu ma swoje zakończenie i uwiecznienie w postaci kalendarza kulinarnego na kolejny rok – 2026, będącego kompilacją przepisów zwycięzców z poszczególnych miesięcy. W styczniu bieżącego roku zgłoszenia dotyczą przekąsek karnawałowych.
Wyjątkowym finałem każdego cyklu konkursowego „Rudzkie Smaki” jest właśnie kalendarz kulinarny. To niepowtarzalna publikacja, skupiająca przepisy nadesłane przez mieszkańców regionu. Wiele z nich stanowią receptury przekazywane rodzinie z pokolenia na pokolenie, odwzorowujące smaki dzieciństwa czy wspomnienia z domowych uroczystości u babci. Każdego miesiąca, spośród wszystkich propozycji, najlepsze są wyłaniane i upubliczniane w kolejnej edycji kalendarza. – Kalendarz na 2025 rok, obejmujący przepisy laureatów z różnych miesięcy 2024 roku, właśnie ukazał się. Zachęcam do udziału w tegorocznym konkursie – zaprasza Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Styczeń to czas karnawału i w tym miesiącu główny temat konkursu będzie skupiać się na karnawałowych przekąskach. – Styczeń to okres mroźnych balów i imprez, więc tradycyjnie będziemy wybierać smak stycznia spośród zgłoszeń zawierających przepisy na przekąski karnawałowe. Wszystko, co sprawdzi się na domowej imprezie czy balu jest mile widziane. Może to być coś na słodko lub ostro, małe co nieco do chrupania lub danie mogące zaskoczyć gości – wyjaśnia Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta. Oprócz głównej nagrody, którą jest umieszczenie zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymują zestaw materiałów promocyjnych Urzędu Miasta – dodaje Iwona Małyska.