Termin nadsyłania propozycji kulinarnej twórczości do corocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki” upływa z końcem listopada. Podobnie jak w poprzednich latach, finałem konkursu będzie kalendarz zawierający przepisy kulinarne zwycięzców każdego miesiąca. Wyróżnione danie październikowej edycji to parmigiana wg przepisu pani Anny z Zabrza. W listopadzie konkurs skupia się na jednogarnkowych daniach, a grudniowe propozycje powinny być inspirowane świątecznym stołem.
Kolejna odsłona tej kulinarnego wydarzenia, organizowanego przez rudzki urząd miasta, zbliża się ku końcowi. Jak wyraża swą radość Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta: „Cieszymy się, że nasza społeczność angażuje się w ten konkurs i chętnie dzieli się swoimi przepisami. Już po raz jedenasty zamykamy edycję konkursu „Rudzkie Smaki””.
Wyróżnienie w październiku zdobyła parmigiana, zapiekanka z bakłażana przeplatana warstwami pomidorów i parmezanu. Autorką tego przepisu jest pani Anna z Zabrza, która radzi: „Używam świeżych pomidorów do mojej zapiekanki, ale można też skorzystać z pomidorów z konserwy, szczególnie poza sezonem. Przyda się także mozzarella, pokrojona w plastry”.
Do końca listopada mieszkańcy mogą przesyłać do urzędu swoje propozycje na jednogarnkowe dania oraz potrawy na wigilijny stół. „Dwa ostatnie miesiące chcemy rozstrzygnąć już na początku grudnia, aby zdążyć z wydaniem kalendarza z przepisami laureatów przed sylwestrem” – mówi Iwona Małyska. „Będzie to nasz jedenasty kalendarz kulinarny z przepisami mieszkańców naszego regionu” – dodaje.